Hospice Heuvelrug is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers. Benieuwd wat het vrijwilligerswerk inhoudt en wat het je brengt? Lees onderstaand verhaal van twee enthousiaste vrijwilligers van hospice Heuvelrug dat 23 augustus in de Nieuwsbode stond.

Hospice Heuvelrug is een kleinschalig gastenhuis, dat liefdevolle en respectvolle zorg biedt aan mensen in de laatste levensfase. Professionele verpleegkundige zorg is dag en nacht aanwezig. Het team van vaste medewerkers komt, samen met een enthousiaste groep  geschoolde kook- en zorgvrijwilligers, zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen van de gast in een huiselijke ambiance. Een veilig huis, waar de gast centraal staat en waar ook ruimte is voor de naasten.

Marjoleine is werkzaam als zorgvrijwilliger en Heidi als kookvrijwilliger in hospice Heuvelrug. Beiden vervullen op een heel verschillende manier een rol als vrijwilliger voor de gasten.

Marjoleine ondersteunt een dagdeel per week de verpleegkundige bij het geven van zorg aan de gasten. Daarnaast verricht zij enkele licht huishoudelijke taken zoals het verzorgen van het ontbijt, de lunch en de was. Met het uit handen nemen van de zorg voor de gast, creëert zij gelegenheid voor de naasten om er écht te kunnen zijn voor hun dierbaren. Als zorgvrijwilliger is het mogelijk om extra aandacht te geven aan de gasten, in de vorm van een hand- of voetmassage, voorlezen, samen puzzelen, het maken van een wandeling of het bieden van steun door naast iemand te zitten. Marjoleine heeft voor het werk als zorgvrijwilliger in het hospice gekozen omdat ze het als bijzonder ervaart dat zij de gasten in deze kwetsbare laatste fase van hun leven van dichtbij mag meemaken. “Ik leer veel  over hoe gasten in het leven hebben gestaan en hoe zij deze laatste fase ervaren. Hierdoor heb ik  een andere kijk op het leven gekregen, waardoor ik soms andere prioriteiten stel.”

Heidi is al enige tijd kookvrijwilliger in het hospice. Het principe ”koken vanuit het hart” spreekt haar zeer aan. Dit betekent dat de gasten dagelijks zelf een menukeuze kunnen maken. Vervolgens bereiden de kok en koksmaatje met liefde en aandacht de maaltijden. Alle kookvrijwilligers putten voldoening uit de waardering die zij krijgen van de gasten. “Ik vind  het fijn  om te zien dat een gast enthousiast is als ik de maaltijd breng, ook al eet de gast soms maar een paar hapjes”, vertelt Heidi. Voor naasten is het ook mogelijk om mee te eten. De kookvrijwilligers stellen in onderling overleg een rooster samen. De gemiddelde tijdsbesteding in het hospice is 3-5 uur per week.

Marjoleine en Heidi vinden dat het werk als vrijwilliger in het hospice hen veel voldoening brengt. De goede sfeer en het contact met de overige vrijwilligers en met de verpleegkundigen schept een sterke onderlinge band.
Naast de serieuze gesprekken wordt er ook gelachen met elkaar en met de gasten. Daarnaast is er altijd een luisterend oor bij één van de teamleden, de vrijwilligers of de coördinator vrijwilligers .

Jaarlijks wordt een scholingsavond voor de vrijwilligers georganiseerd en na een inwerktraject volgen de kersverse vrijwilligers een introductiecursus. Marjoleine en Heidi voelen zich erg gewaardeerd door het team wat onder andere blijkt uit het feit dat zij een kaart krijgen bij bepaalde gelegenheden en een uitnodiging voor de jaarlijkse feestelijke bedankavond.

Kortom, Heidi en Marjoleine geven  aan dat het werk als vrijwilliger in het hospice een bijzondere taak is.  Zij hopen dat u door het verhaal enthousiast bent geworden om als kook- of zorgvrijwilliger bij hospice Heuvelrug aan de slag te gaan. Ze zien ernaar uit om u te begroeten en ervaringen met u te delen.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u contact opnemen met Marry Bootsma, coördinator vrijwilligers . Zij is maandag, dinsdag en donderdag te bereiken op telefoonnummer 06-53712015. Op de website van hospice Heuvelrug www.hospice-heuvelrug.nl kunt u meer informatie vinden over het vrijwilligerswerk. Op zaterdag 14 oktober a.s. organiseert het hospice een open dag. Hier bent  u uiteraard van harte welkom.

Hospice zoekt vrijwilligers1